Mekike bez kvasca mekane ko duša: Ne zna se da li su bolje sa slanim ili slatkim namazom, brz i ukusan doručak
Foto: Bakina kuhinja

probajte

Mekike bez kvasca mekane ko duša: Ne zna se da li su bolje sa slanim ili slatkim namazom, brz i ukusan doručak

Ukusan obrok koji uspeva i neiskusnim domaćicama.

Objavljeno:

Mekike su omiljena poslastica koja nas momentalno vraća u detinjstvo i kuhinju naših baka. Jedu se na bezbroj načina – uz med, džem, čokoladni krem, ili pak uz sir, kajmak, pršutu… Vole ih i stari i mladi, ali često nas odvraća dugo čekanje da testo naraste.

Srećom, postoji recept koji garantuje mekike koje su mekane kao duša, a najvažnije: koriste testo bez kvasca! To znači da su gotove za manje od pola sata.

Napravite ih brzo i lako, uz minimalan napor.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 jajeta
  • kesica sode bikarbone
  • 180 ml kiselog mleka ili jogurta
  • 50 ml kisele vode
  • so
  • 3 kašike ulja za testo, plus ulje za prženje

Priprema:

U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so.

Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika.

Prženje za zlatnu boju i posluživanje

U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje. Važno je da ulje bude dobro zagrejano. Spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju sa obe strane.

Mekike služite odmah, tople, uz jogurt, mleko ili čaj i uz namaze po želji. Bilo da volite slatko ili slano, ove mekike će se savršeno uklopiti. Prijatno!

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.