probajte
Mekike bez kvasca mekane ko duša: Ne zna se da li su bolje sa slanim ili slatkim namazom, brz i ukusan doručak
Ukusan obrok koji uspeva i neiskusnim domaćicama.
Mekike su omiljena poslastica koja nas momentalno vraća u detinjstvo i kuhinju naših baka. Jedu se na bezbroj načina – uz med, džem, čokoladni krem, ili pak uz sir, kajmak, pršutu… Vole ih i stari i mladi, ali često nas odvraća dugo čekanje da testo naraste.
Srećom, postoji recept koji garantuje mekike koje su mekane kao duša, a najvažnije: koriste testo bez kvasca! To znači da su gotove za manje od pola sata.
Napravite ih brzo i lako, uz minimalan napor.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 jajeta
- kesica sode bikarbone
- 180 ml kiselog mleka ili jogurta
- 50 ml kisele vode
- so
- 3 kašike ulja za testo, plus ulje za prženje
Priprema:
U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so.
Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika.
Prženje za zlatnu boju i posluživanje
U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje. Važno je da ulje bude dobro zagrejano. Spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju sa obe strane.
Mekike služite odmah, tople, uz jogurt, mleko ili čaj i uz namaze po želji. Bilo da volite slatko ili slano, ove mekike će se savršeno uklopiti. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




